Nedersaksische Taal en Cultuur

AOFLOPEN OPTREDENS

  • Dat is mien laand (Noorderzon, 29 augustus 2024)

    ‘Dikke bak met biet’n!’, d’Olle Grieze of ‘Het Gras van het Noorderplantsoen’: waar denk jij aan bij Groningen? De eigen taal, streekproducten, plaatselijke gebruiken, muziek, podcast en film; de regionale identiteit staat weer volop in de belangstelling. Waarom? Omdat het zonde is dat de eigen taal en cultuur verloren gaan? Of zijn er nog andere verklaringen voor deze ontwikkelingen? Drummer van Rooie Rinus en Pé Daalemmer, Jetse Goris, onderzoekt met zijn gasten de regionale identiteit.

    Wat is eigenlijk een regionale identiteit? Hoe ontstaan deze karakteristieke kenmerken? Jetse Goris ontvangt onder andere streektaalconsulent Fieke Gosselaar, die een cursus Gronings maakte voor de Rijksuniversiteit Groningen. Religiewetenschapper Arjan Sterken (Radboud Universiteit Nijmegen) legt uit wat volksverhalen - van heksen tot borries en van witte wieven tot aulken - vertellen over onszelf en de plak waar we wonen. Ook historicus en onderzoeker Nedersaksische cultuur en geschiedenis Maarten Zwiers (Rijksuniversiteit Groningen) schuift aan. Hij legt uit dat regionale identiteit niet los kan worden gezien van mondiale processen en invloeden van buitenaf. Muzikant Krzysztof Groen speelt tijdens de talkshow twee liedjes - in het Gronings!

  • Proattafel (Voel het Veen, 6 september 2024)

    Bert Hadders gaat in gesprek met verschillende gasten, bekende en minder bekende veenkolonialen, voor mooie verhalen, leuke anekdotes en boeiende gesprekken over het gebied, het verleden, het heden en de toekomst.

    Voorafgaand aan de Proattafel en tijdens het tweede deel worden korte films vertoond die het leven van toen en nu op het veen prachtig in beeld brengen. Deze films zullen als inspiratie dienen voor de gesprekken, waarin we onze ervaringen en inzichten met elkaar delen.

    De Proattafel begint om 19:30! Mis deze unieke kans niet om zowel te kijken als te praten over de fascinerende geschiedenis en hedendaagse realiteit van het veen!

  • De Hunebed Highway en d’n Achterhoek Tsjoek (Letterenfestival, 21 september 2024)

    Hoe creëren muzikanten regionale identiteit en waar bestaat die uit? In deze lezing gaan we op reis door het Nedersaksische muzieklandschap om te onderzoeken op welke manieren artiesten specifieke ideeën over het platteland in hun muziek verwerken. Door deze muziek te bestuderen, kun je veel leren over opvallende regionale kenmerken, bijvoorbeeld het landschap, rurale cultuur, taal en geschiedenis. Iedereen instappen dus in d'n Achterhoek Tsjoek voor een muzikaal tripje door Nedersaksenland!

  • Literary Heaven (Promising Crossroads, 27 september 2024)

    Literary Heaven is een Amerikaanse knipoog naar de literaire bijeenkomsten van de Stichting Literaire Activiteiten in Drenthe in Café De Amer. Vaste interviewer bij die activiteit, Joep van Ruiten, interviewt op PROMISING CROSSROADS de twee schrijvende Amerika-kenners Jan Donkers en Maarten Zwiers. Van Ruiten bevraagt ze over hun fascinatie voor de Verenigde Staten, hun literaire werk waarin dat tot uiting komt, de (ver)binding van Amerikaanse muziek met Noord-Nederland en natuurlijk de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS.

Nederland, Noaberland? De rurale idylle in de Nederlandse politiek

Caroline van der Plas’ pleidooi voor een ‘Noaberstaat’ vertoont sterke gelijkenis met de Amerikaanse states’ rights-ideologie: de macht vloeit terug van het nationale naar het lokale niveau, zodat men zich daar ten volle kan ontplooien, op basis van eigen tradities en rituelen. Jelte Olthof en Maarten Zwiers zien de rurale idylle als een romantisch filter dat de aard en impact van de eenentwintigste-eeuwse agrarische industrie versluiert en de rechten van minderheden inperkt. Klik op de afbeelding om het artikel te lezen.

Jelte Olthof en Maarten Zwiers, “Nederland, Noaberland? De rurale idylle in de Nederlandse politiek,” de Nederlandse Boekengids 9 nr. 4 (augustus/september 2024).

Waar staat ónze regio eigenlijk voor?

Wat is eigenlijk onze regionale identiteit? En hoe ontstaan die karakteristieke kenmerken? De Drentse historicus Maarten Zwiers laat er tijdens Noorderzon in Groningen zijn licht over schijnen. „Als je regionale identiteit te strak definieert, leidt dat vaak tot een politiek van uitsluiting.” Lees het interview in het Dagblad van het Noorden hier. Voor foto’s van het Kenniscafé “Dat is mien laand” op Noorderzon, klik hier.